Artele martiale i-au fascinat si continua sa-i fascineze pe oamenii din lumea intreaga. Gratia, autocontrolul si executia impecabila sunt lucruri care atrag foarte mult, din punct de vedere vizual, dar adevarul este ca artele martiale sunt mult mai mult decat par la prima vedere.
Aikido este un exemplu in acest sens. Aceasta arta martiala are numeroase beneficii pentru cei mici si pentru cei mari, formand caractere sanatoase, imbunatatind increderea in sine si abilitatile de comunicare.
Aikido ii pregateste pe copii pentru viata
Cei care practica Aikido sunt persoane care manifesta grija si empatie fata de cei din jur, dar sunt si capabile sa ia cea mai buna decizie cand sunt puse in fata unei probleme. Faptul ca le este stimulata capacitatea de reactie intr-un timp scurt ii pregateste pe practicantii de Aikido pentru viata, invatandu-i sa ramana concentrati pentru a gasi solutiile potrivite.
Copiii nu sunt pregatiti sa-si gestioneze emotiile si, de multe ori, se lasa prada acestora. Aikido slefuieste aceasta tendinta a lor, oferindu-le sansa de a-si disciplina corpul si mintea, astfel incat sa-si stapaneasca emotiile si reactiile, inclusiv in situatiile dificile.
Un alt beneficiu pentru copii al Aikido este ca le imbunatateste rezistenta fizica, pe langa cea mentala. In plus, micutii isi dezvolta abilitati de relationare si invata sa empatizeze.
Lucruri pe care nu le stie oricine despre antrenamentele Aikido
Iata cateva dintre lucrurile pe care poate nu le stiai despre antrenamentele de Aikido pentru copii:
- Aikido nu se concentreaza pe competitie – Aikido este una dintre putinele arte martiale care nu implica organizarea de competitii intre practicanti. Scopul sau este de a cultiva abilitatile de autocontrol, disciplina si armonia cu ceilalti oameni.
- Cei care practica Aikido se numesc Aikidoka – aceasta denumire este mai des folosita in alte tari, ea nefiind foarte utilizata in Japonia.
- Aikido este util pentru copiii anxiosi sau care nu au incredere in ei – pentru ca le dezvolta increderea in sine si curajul de a-si depasi limitele si fricile, antrenamentul este foarte util pentru copiii care sunt deficitari la aceste capitole.
- Aikido este sigur pentru copiii de toate varstele – pentru ca nu implica lovituri directe, aceasta arta martiala este sigura pentru copii mici sau mai mari.
- Copiii fac plecaciuni (rei) la antrenamente – acestea se numesc: „Shomen rei” – plecaciunea care simbolizeaza respectul fata de fondatorul Aikido si fata de traditia japoneza a artelor martiale – si „Sensei rei”, plecaciunea adresata in semn de respect fata de experienta si cunostintele antrenorului (sensei). Aceste doua tipuri de plecaciuni se efectueaza la inceputul si la sfarsitul fiecarui antrenament.
- Aikido se traduce prin sintagma „mod de unificare cu energia vietii”, fiind o arta martiala care se axeaza pe principii de armonie si neutralizare.
- Antrenamentele de Aikido pot fi personalizate pentru a se potrivi nevoilor fiecarui copil – din acest motiv antrenamentele se adreseaza copiilor cu diferite abilitati si interese.
- Pantalonii purtati de aikidoka se numesc „Hakama” – initial, Hakama erau pantalonii samurailor, proiectati pentru a le ascunde in mod intentionat miscarile, pentru a-si induce in eroare adversarii.
- Incepatorii in Aikido sunt invatati cum sa cada, pentru a minimiza impactul – metoda de cadere se numeste Ukemi si este una dintre abilitatile de baza pe care le deprind elevii cand incep Aikido, protejandu-i de ranile asociate cu caderile dure si aruncarile.
- O parte importanta in Aikido este invatarea loviturilor care sa dezechilibreze sau sa perturbe atacul adversarului – acestea se numesc „Atemi”, iar senseii de Aikido ii invata pe copii ca pot rezolva majoritatea problemelor in lupta daca dezechilibreaza sau perturba adversarul, fara sa-l atace sau sa-l loveasca.
In concluzie, antrenamentele de Aikido au numeroase beneficii pentru copii, de la cultivarea increderii in sine, la imbunatatirea concentrarii si autocontrolului. Inscriindu-ti copilul la un astfel de curs il vei ajuta sa se pregateasca pentru viata si sa imbratiseze principii si atitudini sanatoase.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, Presedinte fondator al Federatiei Romane de Aikido Modern.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/412873757
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou