Fotbalul este un sport distractiv, in care cei mici isi dezvolta spiritul competitiv si multe alte abilitati care le vor fi de folos in viitor. Pe langa faptul ca este distractiv si ofera copiilor ocazia de a isi face prieteni, fotbalul este un sport complex. Acesta necesita concentrare, disciplina si capacitatea de a lua decizii sub presiune. De la un antrenament la altul, copii vor deprinde treptat aceste abilitati si fotbalul se va dovedi a fi o activitate cu beneficii pe termen lung, ce contribuie la modelarea personalitatii copilului si atitudinii acestuia fata de tot ce il inconjoara.

In continuare, vor fi prezentate cateva dintre beneficiile fotbalului pentru copii:

1. Imbunatatirea conditiei fizice si mentinerea sanatatii

Un raport efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in perioada 2018-2020 arata ca rata obezitatii in randul copiilor este ingrijoratoare. Aproximativ 30% dintre copiii cu varste intre 7 si 9 ani care au fost masurati au probleme de greutate, iar sarcina parintilor de a ii incuraja sa faca sport si sa mentina o conditie fizica buna nu este tocmai usoara.

Fotbalul este una dintre activitatile care ii solicita din punct de vedere fizic pe jucatori si care le creste rezistenta. Pentru a combate riscurile de supraponderabilitate, copiii trebuie sa fie incurajati sa ramana activi si sa petreaca timp in aer liber, decat sa se joace in casa. Fotbalul este un sport solicitant si in acelasi timp o modalitate distractiva de a ii face pe copii sa faca miscare, sa iasa afara, sa alerge si sa ia parte la un joc de echipa.

Cateva dintre beneficiile fotbalului pentru sanatatea si conditia fizica a celui mic sunt dezvoltarea fortei musculare, imbunatatirea echilibrului si a sanatatii cardiovasculare, acest sport favorizand un stil de viata sanatos;

2. Dobandirea unor abilitati avansate de comunicare si de lucru in echipa

Fotbalul este un joc de echipa, in care comunicarea eficienta este esentiala. Membrii echipei lucreaza pentru atingerea unui obiectiv comun – victoria – si pentru a reusi trebuie sa invete sa se comporte ca o echipa. Asta inseamna ca trebuie sa se cunoasca, sa aiba rabdare unii cu ceilalti, sa se ajute intre ei si cel mai important, sa comunice.

Inainte de meci, copiii si antrenorul vor discuta strategii si jucatorii vor interactiona in mod natural. In timpul meciului, copiii vor invata importanta comunicarii non-verbale, uneori o privire fiind suficienta pentru a realiza care va fi urmatoarea miscare a unui jucator din propria echipa sau a unui adversar;

3. Invatarea conceptului de disciplina

Fotbalul este un joc ce implica o serie de reguli si instructiuni care provin de la antrenor, arbitru sau coechipieri. Copilul trebuie sa cantareasca importanta acestora si sa invete sa le asculte, sa le inteleaga si sa le puna in aplicare. Fiecare jucator are un rol pe care trebuie sa il constientizeze, iar in timpul meciului acesta trebuie sa ia decizii importante pe moment.

Pentru a lua decizia potrivita, jucatorul trebuie sa analizeze rapid optiunile pe care le are si sa tina cont de miscarea si pozitia adversarilor. Pe langa autodisciplina, acest context il incurajeaza sa isi dezvolte abilitatile cognitive si sa gaseasca rapid modalitati de rezolvare a unor probleme, miscarile adversarului fiind deseori imprevizibile;

4. Dezvoltarea abilitatii de a-si simti propriul progres

Competitivitatea este constructiva atunci cand e privita ca sursa de autodepasire si de atingere a unor obiective. Jocul de fotbal ii invata pe copii sa se bucure de victorie si sa accepte infrangerea cu demnitate. Inca din copilarie, acestia trebuie sa inteleaga ca respectul si modestia sunt valori importante atat pe teren, cat si in viata de zi cu zi, iar contactul cu victoria si infrangerea inca de la o varsta frageda (dupa varsta de 5 ani) ii va ajuta sa deprinda aceste valori;

5. Cresterea increderii in sine

Fotbalul este un sport care ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte pe plan fizic si emotional, ceea ce rezulta si intr-o mai mare incredere in sine. Fotbalul este solicitant si complex, dar ii ajuta pe copii sa aiba o stare de spirit mai buna, sa doarma mai bine si sa vada progrese de la un antrenament la altul daca sunt pasionati si vor sa atinga performanta. Pentru ca stima de sine sa nu le fie afectata, copiii trebuie sa fie incurajati sa joace nu numai din dorinta de a castiga, deoarece competitivitatea necontrolata poate face jocul sa devina o sursa de tensiune si negativitate.

Acestea sunt principalele beneficii ale fotbalului pentru copii, la care se adauga cresterea dorintei de a deveni mai buni, perseverenta, aprecierea rezultatelor dupa antrenamente lungi si imbunatatirea abilitatilor motorii. Parintii pot afla mai multe despre dezvoltarea armonioasa a copiilor si din celelalte articole de blog.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Andrei Erimia, Antrenor/Manager al Clubului de Liga a 2-a Progresul Spartac.

 

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/122782839