Intr-o lume plina de provocari si dificultati pentru tineri in a-si identifica locul si rostul in lume, dezvoltarea increderii in sine este esentiala inca de la varste fragede. Cu incredere in propria persoana si cunoastere a propriilor capacitati, individul isi dezvolta abilitati in luarea deciziilor, comunicarea eficienta, gestionarea emotiilor si a conflictelor. Aikido este una dintre cele mai populare arte martiale din lume si practicarea ei poate fi o modalitate excelenta pentru copii de a-si dezvolta increderea in sine.
Ce este Aikido?
Aikido este o arta martiala japoneza creata la inceputul secolului al XX-lea de catre Morihei Ueshiba, bazata pe o disciplina riguroasa a mintii si a trupului, pe principii sanatoase de autoaparare. Aceasta se axeaza pe dezvoltarea unor tehnici de autoaparare prin miscari fluide si pline de gratie, pe concentrarea energiei astfel incat practicantul sa constietizeze pericolul si sa ia cele mai bune decizii pentru inlaturarea lui. In Aikido, nu exista competitie sau agresiune, ci mai degraba o concentrare pe neutralizarea atacurilor si indepartarea pericolului. Aikido este, prin urmare, o arta martiala defensiva, si nu ofensiva.
De ce Aikido este potrivit pentru copii?
Aikido este o alegere foarte buna pentru copii, deoarece nu presupune un antrenament care necesita forta fizica sau agresivitate. In schimb, se concentreaza pe miscari fluide si foloseste forta adversarului chiar impotriva acestuia. Schemele, gandite si executate strategic, ii invata pe copii cum sa utilizeze energia si forta atacatorului in propriul avantaj, ceea ce poate fi foarte util in situatii de conflict. Totodata, Aikido le ofera copiilor tehnici de concentrare asupra propriei energii interioare, pe care sa o foloseasca in mod eficient pentru a-si proteja integritatea corporala si viata.
Cum poate Aikido sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte increderea in sine?
Practicarea Aikido de catre copii poate avea o serie de beneficii, iar parintii care simt ca cel mic este timid, timorat in fata copiilor mai dezinvolti, agitat sau prea emotiv, il pot indrepta pe copil catre acest tip de miscare, in care nu conteaza forta fizica, nu este apostrofat pentru lipsa de incisivitate si nu participa la competitii care l-ar putea speria sau stresa.
In primul rand, Aikido contribuie la imbunatatirea abilitatilor fizice, la un control mai bun al miscarilor proprii, la dezvoltarea coordonarii si a echilibrului. Fiecare gest in aceasta arta martiala este executat cu gratie si concentrare, constient de contractia fiecarui muschi si de energia implicata. Practicarea regulata a antrenamentelor creste conditia fizica si flexibilitatea, ducand in acelasi timp la o mai mare incredere in capacitatile de miscare si autoaparare proprii.
Desi se fac eforturi in societate pentru descurajarea violentei si a agresivitatii, lumea in care traim nu este ferita de pericole, incepand de pe bancile scolii si pana in viata de adult din aproape orice mediu. Daca invata sa isi protejeze propriul corp de atacuri, sa se foloseasca de forta agresorului in anihilarea agresiunii, copiii se vor simti in siguranta, ceea ce le va creste increderea in sine.
Disciplina imprimata de aceasta arta, respectul fata de instructori si fata de colegii de echipa cu care repeta miscarile le dezvolta copiilor capacitatile de comunicare si un mod sanatos de a interactiona cu semenii, ceea ce va fi deosebit de util in viata de adult, in care este nevoie de reactii prompte si rezolvarea unor conflicte si situatii de criza.
Actionand calm, strategic, dirijandu-si constient energia in miscari calculate, copiii se deprind cu modalitati de stapanire a emotiilor, facand fata cu brio in conditii de stres si amenintare. Fiecare conflict rezolvat, fiecare pericol inlaturat creste increderea in fortele proprii.
Intr-un mediu de viata dezorganizat, in care copiii sufera de deficit de atentie din cauza expunerii prelungite la continut video pe dispozitive electronice, practicarea unei arte martiale care ii invata sa mentina o disciplina si sa respecte reguli stricte este de ajutor in concentrarea pe anumite obiective si in cresterea nivelului de responsabilitate.
Aikido poate fi cea mai buna alegere pentru parintii care vor sa le dezvolte copiilor increderea in sine. Acest tip de miscare si arta martiala le ofera posibilitatea de a-si dezvolta abilitati fizice, sociale si emotionale care pot fi foarte utile in viata de zi cu zi. Prin practicarea Aikido, copiii invata cum sa se apere in situatii de conflict, sa-si controleze emotiile si sa isi dezvolte disciplina si responsabilitatea. Antrenamentele de Aikido pot fi si o modalitate distractiva si stimulativa pentru copii de a petrece timpul liber si de a-si face prieteni noi.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, Presedinte fondator al Federatiei Romane de Aikido Modern.
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou