Parintii isi doresc ce este mai bine pentru copiii lor, iar o misiune importanta, dar si dificila in acelasi timp, este sa le aleaga activitatile extrascolare potrivite, care sa contribuie la dezvoltarea lor armonioasa, din punct de vedere fizic si mental. Una dintre cele mai bune alegeri sunt artele martiale, in special Aikido, care se recomanda inca de la cele mai mici varste.
In acest articol pot fi descoperite asteptarile realiste pe care parintii trebuie sa le aiba atunci cand isi dau copiii la antrenamente de Aikido: ce trebuie sa faca pentru a-i ajuta pe micuti in procesul de asimilare si de perfectionare, precum si care sunt beneficiile reale ale acestei arte martiale.
Parintii trebuie sa fie implicati si consecventi
Rolul parintilor este indispensabil in viata copiilor, atat acasa, cat si la scoala sau in activitatile extrascolare. Parintii trebuie sa poarte tot timpul o legatura stransa cu profesorii, antrenorii, senseii si cu toti specialistii care se ocupa de educarea si formarea micutilor lor.
In cazul antrenamentelor de Aikido, acest lucru implica seriozitate si consecventa. In momentul in care parintii isi inscriu copiii la antrenamente, trebuie sa o faca asumat, alegand o scoala serioasa si cu experienta. In plus, ei trebuie sa fie constienti de sarcinile pe care le vor avea de indeplinit: asigurarea echipamentului potrivit, plata taxei aferente, respectarea regulilor si a etichetei, asigurarea frecventei regulate a copiilor la antrenamente, incurajarea copiilor.
Aikido ii invata pe copii sa respecte reguli si sa fie disciplinati
A respecta reguli este unul dintre lucrurile esentiale in viata pentru orice copil. Persoanele care respecta reguli se pot integra in societate, invata valoarea respectului si isi pot dezvolta abilitati importante, cum ar fi empatia sau compasiunea.
Unul dintre cele mai importante avantaje reale ale artelor martiale este ca-i ajuta pe copii sa se disciplineze si sa respecte regulile care li se impun. Aceste invataturi le sunt utile pentru toata viata, pentru ca ii vor ajuta sa fie mai stapani pe sine, sa se protejeze de comportamentele periculoase sau ilegale si sa aiba mai multa grija la propria siguranta.
Copiii isi dezvolta abilitatile sociale si de lider
Un alt lucru realist la care trebuie sa se astepte parintii copiilor care practica arte martiale este ca acestea le ofera oportunitatea de a dobandi abilitati sociale importante, cum ar fi comunicarea eficienta si lucrul in echipa.
Totodata, ei isi slefuiesc abilitati de lider, care ii ajuta atat pe bancile scolii, cat si mai tarziu, cand isi vor alege o cariera. Viitorii adulti vor putea lua decizii chibzuite si se vor organiza mai bine, astfel incat sa munceasca eficient.
Copiii au mai multa incredere in ei
Aikido este o arta martiala a pacii, ce nu implica agresiune sau violenta, ci se axeaza pe construirea unei aparari menite sa descurajeze adversarul, nu pe o lupta propriu-zisa. In Aikido nu se organizeaza competitii, cum se intampla in alte arte martiale sau sporturi.
Competitiile pot fi o sursa de furie, frustrare, invidie si temeri pentru copii, astfel ca faptul ca Aikido nu implica astfel de concursuri este in beneficiul copilului si adolescentului, care, in loc sa acumuleze sentimente negative la adresa lor si a celor cu care intra in contact, invata sa adopte o schimbare pozitiva in atitudine, comportament si perspectiva asupra vietii. Toate acestea construiesc o stima de sine sanatoasa, care ii determina sa aiba mai multe incredere in ei si sa priveasca totul cu optimism.
Copiii si adolescentii raman ancorati in lumea reala, renuntand la ecrane
Una dintre marile probleme ale noilor generatii de copii este timpul prelungit pe care il petrec in fata ecranelor (televizoare, tablete, telefoane etc.), dupa cum atrag atentia specialistii in parenting, psihologii si profesorii. Utilizarea excesiva a ecranelor poate avea efecte negative asupra sanatatii si a dezvoltarii cognitive, ingreunand comunicarea si relatiile interpersonale si afectand capacitatea de concentrare si invatare.
Artele martiale (si sporturile, in general) ii ajuta pe parinti sa le ofere copiilor alternative sanatoase de petrecere a timpului liber. Angajarea in activitati fizice si sociale, cum sunt antrenamentele de Aikido, ii aduc pe cei mici si pe cei mari in lumea reala, stimulandu-le concentrarea, atentia si implicandu-i intr-o activitate fizica necesara pentru a contracara efectele negative ale tehnologiei utilizate in exces.
In concluzie, Aikido ii ajuta pe cei mici sa se disciplineze, sa respecte reguli, sa aleaga miscarea si interactiunea sociala reala, in detrimentul ecranelor si al retelelor sociale. Pentru a-i ajuta sa culeaga roadele antrenamentelor, adultii trebuie sa fie consecventi, sa-si alcatuiasca programul astfel incat sa-si faca timp pentru a-i duce si a-i aduce pe copii de la antrenamente si sa aiba o relatie de comunicare deschisa cu antrenorii (senseii), pentru a afla totul despre parcursul copiilor.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, Presedinte fondator al Federatiei Romane de Aikido Modern.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/273899052
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou