Pentru a avea un caracter puternic si o conditie fizica buna, copiii trebuie sprijiniti si incurajati sa ia parte la activitati care ii ajuta sa se dezvolte armonios. Aikido este una dintre ele, fiind o arta martiala japoneza care sustine dezvoltarea psihicului si corpului, precum si depasirea limitelor.

Filozofia din spatele acestei arte martiale este ca lupta trebuie sa fie intotdeauna ultima solutie de rezolvare a unui conflict. In schimb, copiii invata cum sa ramana calmi in fata unor situatii conflictuale si cum sa le gestioneze prin comunicare. Cateva dintre beneficiile Aikido sunt promovarea autoapararii, cresterea increderii in sine, imbunatatirea abilitatilor sociale, dezvoltarea fortei si numeroase beneficii pe plan fizic.

Principiile Aikido

Termenul „Aikido” inseamna calea armonizarii energiilor, iar antrenamentele destinate copiilor sunt menite sa ii ajute sa faca fata unor situatii conflictuale. Constientizarea imprejurimilor, intelegerea propriilor sentimente si capacitatea de a neutraliza eventualele atacuri ale unui adversar sunt cateva dintre abilitatile pe care un copil le dezvolta in cadrul Aikido, considerata o arta martiala non-violenta.

Aikido se concentreaza pe autoaparare, iar cateva dintre principiile asociate acestei arte martiale sunt echilibrul intern, stapanirea de sine, armonia si respectul. Practicantii Aikido invata ca este important sa previna conflictele, sa neutralizeze atacurile si sa controleze adversarul.

Beneficiile Aikido pentru dezvoltarea fizica armonioasa a copilului

Pe langa dezvoltarea pe plan emotional si spiritual, Aikido are o serie de beneficii pentru dezvoltarea fizica armonioasa a copilului:

  • Imbunatatirea coordonarii si echilibrului: in timpul antrenamentelor, copiii vor deprinde tehnici si miscari care necesita o buna coordonare. Majoritatea miscarilor solicita intregul corp, astfel ca practicantii trebuie sa se concentreze pe echilibru, pe relaxarea articulara si musculara;
  • Dezvoltarea fortei musculare si a rezistentei: Aikido este o arta martiala care imbunatateste rezistenta, flexibilitatea articulatiilor si care favorizeaza intarirea musculara. Executarea unor miscari necesita forta, ceea ce contribuie la tonifierea muschilor si dezvoltarea fortei;
  • Imbunatatirea posturii: la Aikido, copiii invata sa isi constientizeze postura si sa o controleze;
  • Favorizarea sanatatii cardiovasculare: artele martiale intaresc intregul organism si contribuie la sanatatea cardiovasculara, deoarece favorizeaza pomparea sangelui in tot corpul si antreneaza inima sa functioneze mai bine in conditii de efort fizic.

Un alt avantaj al Aikido este acela ca se potriveste copiilor indiferent de greutate, forta sau inaltime. Ideea din spatele acestor antrenamente este ca situatiile conflictuale pot fi evitate sau gestionate cu eleganta, punandu-se accent pe dezvoltarea reflexelor, a unor miscari de control a adversarului si de blocare a atacului. Artele martiale sunt o modalitate foarte buna de a ii ajuta pe copii sa devina mai increzatori in sine si sa se dezvolte armonios, atat la nivel fizic, cat si emotional.

Pentru ca au o contributie semnificativa la dezvoltarea abilitatilor de autocontrol, la imbunatatirea coordonarii si echilibrului, precum si la reducerea stresului, antrenamentele de Aikido sunt o forma de miscare ideala pentru copii. Astfel de activitati sunt esentiale pentru dezvoltarea adecvata a acestora, iar principiile de baza ale Aikido le pot demonstra cat de important este echilibrul dintre corp si minte in prevenirea conflictelor si in dezvoltarea unor relatii pozitive cu cei din jur.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, Presedinte fondator al Federatiei Romane de Aikido Modern.

 

aikido copii