Pentru orice parinte, impunerea disciplinei, stabilirea limitelor si mentinerea unui echilibru intre afectiune, permisivitate si autoritate este o provocare. De la tantrumurile copiilor de varste mici si pana la iesirile nervoase ale adolescentilor, parintii se confrunta cu tot felul de situatii in care copiii nu isi pot gestiona foarte bine emotiile si trairile si nu raspund asa cum ar fi de dorit la sfaturi, indemnuri si impunerea respectarii unor reguli. O disciplina a mintii si a corpului este de dorit inca de la cele mai fragede varste si practicarea unei arte martiale poate fi solutia pentru multe probleme legate de stres, agitatie, anxietate, capacitate redusa de atentie si concentrare si practicarea unor limite clare in viata.

Artele martiale reprezinta o forma de miscare si disciplina care poate aduce beneficii uriase atat pentru copii, cat și pentru parintii lor. Dincolo de faptul ca ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte fizic si mental, practicarea artelor martiale poate avea un impact pozitiv asupra relatiei dintre parinti si copii, precum si asupra vietii de familie in general. Acest articol prezinta beneficiile pe care le pot avea parintii in urma inscrierii copiilor la antrenamente de arte martiale. Exista numeroase stiluri de arte martiale, insa cele mai cunoscute, disponibile pentru iubitorii lor din Romania, sunt karate, judo, aikido, taekwondo, kung fu, jiu-jitsu, box thailandez si kickboxing.

Dezvoltarea caracterului si a valorilor morale ale copiilor

Unul dintre cele mai mari beneficii ale practicarii artelor martiale este dezvoltarea caracterului si a valorilor morale ale copilului. Fiecare dintre artele martiale are la baza principii solide din filosofia orientala, reguli clare bazate pe respectul fata de ceilalti si fata de propria persoana. Unele dintre ele, cum ar fi Aikido, pun accent pe autoaparare si inlaturarea pericolului intr-un mod neagresiv, folosind forta adversarului. Prin practicarea Aikido, copiii invata sa-si controleze emotiile si sa-ai manifeste respectul fata de ceilalti. Aikido, ca si alte arte martiale in care antrenamentele se desfasoara in echipe si cu parteneri de exersare a schemelor de lupta sau de aparare, incurajeaza un spirit de cooperare, iar copiii se deprind sa isi ajute colegii si sa colaboreze intr-un mod pozitiv.

Copii mai sanatosi, cu o conditie fizica mai buna

Intr-o lume care ii ispiteste in permanenta pe cei mici sa petreaca ore intregi intr-un mediu virtual, departe de viata reala, parintii sunt tot mai ingrijorati cu privire la capacitatea viitoare a copiilor de a face fata provocarilor din existenta lor ca adulti. Inscrierea copilului la cursuri de arte martiale rezolva cu succes o parte a problemei, dandu-i portia saptamanala de miscare, de intretinere a corpului si de evitare a unor probleme de sanatate legate de sedentarism si lipsa unei discipline in program.

Practicarea artelor martiale ajuta la imbunatatirea starii de sanatate si a capacitatii fizice. Se dezvolta forta, flexibilitatea corpului, echilibrul si coordonarea miscarilor. Aikido, de exemplu, stil nonagresiv de arta martiala, presupune tehnici de echilibrare si control al energiei, prin care copiii capata un plus de forta interioara, incredere in sine, autocontrol, calitati cu un impact pozitiv asupra altor aspecte ale vieții lor.

Copii mai concentrati si mai disciplinati

Artele martiale sunt cunoscute pentru faptul ca imbunatatesc concentrarea si disciplina. In cazul Aikido, schemele de autoaparare contribuie la cresterea capacitatii de concentrare, a constiintei de sine, la atentia fata de pericole si miscarile adversarului. Aceste calitati pe care le dezvolta copilul ii folosesc in toate aspectele vietii, de la studiu, la munca si relatia cu adultii si cu persoanele de varsta sa.

Relaxarea si reducerea stresului

Pentru copiii anxiosi, nelinistiti, care intampina dificultati de concentrare si rezolvare a  problemelor in situatii de stres, artele martiale ajuta la relaxarea mintii si a corpului. In aceasta privinta, parintii vor constata ca practicarea unei arte martiale de catre copiii lor ii va face pe cei mici mai linistiti, mai echilibrati emotional si ca vor avea performante scolare mai bune. Relatiile sociale vor avea de asemenea de castigat, cum ar fi cele legate de gestionarea conflictelor si interactiunea cu personalitatile dificile.

Parintii ai caror copii practica un stil de arte martiale se vor bucura sa constate ca au copii mai disciplinati, mai echilibrati, cu o sanatate mai buna si conditie fizica superioara, performante scolare imbunatatite prin atentie si concentrare sporita, incredere in sine si capacitatea de a gestiona conflictele cu cei de varsta lor, respect pentru persoanele mai in vasta, pentru autoritate, reguli si limite. Totodata, tehnicile eficiente de autoaparare insusite de copii din artele martiale ii vor ajuta pe parinti sa fie mai linistiti in ceea ce priveste siguranta si protectia celor mici.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, Presedinte fondator al Federatiei Romane de Aikido Modern.

 

aikido copii

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/273900209