Confortul si binefacerile tehnologiei in lumea contemporana reprezinta o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, oamenii au posibilitati nelimitate de a calatori rapid dintr-un punct al planetei in altul, de a avea acces facil la informatii, de a comunica instant cu cei dragi, iar posibilitatile de asigurare a unui trai decent nu sunt greu de accesat. Pe de alta parte, oamenii sunt predispusi la un stil de viata sedentar, care le afecteaza sanatatea si calitatea vietii, sunt dependenti de dispozitive electronice si gadget-uri si, din pacate acest aspect se transmite cu precadere tinerei generatii. Copiii par sa posed din nastere abilitati in lucru cu inteligenta artificiala, ceea ce este un lucru bun, insa ponderea petrecerii timpului liber cu activitati fizice, iesiri in natura si intalniri cu prietenii scade simtitor.
Grija pentru copii ramane o precupare a parintilor din toate timpurile, care cauta azi sa gaseasca un echilibru in programul celor mici, astfel incat acestia sa se bucure de toate experientele unei copilarii frumoase. Implicarea copiilor in activitati sportive este cea mai buna solutie de a le oferi prilejul sa introduca exercitiul fizic in programul lor, sa se distreze, sa isi imprime o disciplina in viata si sa interactioneze cu persoane de varsta lor. Din fericire, exista multe posibilitati de a introduce sportul in viata copiilor, prin diferite cursuri, de inot, de basket, fotbal, tenis, prin abonamente la sala, prin inscrierea la scoli specializate si cluburi sportive. Majoritatea oraselor dispun de astfel de facilitati care ii ajuta pe copii sa creasca sanatos si armonios.
Dezvoltarea fizica a copiilor care practica sport
Sportul este o activitate fizica care ajuta la dezvoltarea musculaturii si a sistemului cardiovascular. Copiii care practica sportul sunt mai activi, mai puternici si mai rezistenti decat cei pentru care exercitiul fizic nu este o constanta. Sportul previne obezitatea si alte probleme de sanatate asociate sedentarismului, cum ar fi afectiunile cardiace, diabetul, bolile digestive si sistemul imunitar slabit. In plus, sportul poate ajuta la imbunatatirea coordonarii si a echilibrului, aspecte foarte importante pentru dezvoltarea fizica a copiilor de la cele mai fragede varste.
Dezvoltarea psihologica
Dictonul latin „Mens sana in corpore sano” („Minte sanatoasa in corp sanatos”) cuprinde un mare adevar. Contrar prejudecatilor, astazi copiii care practica sportul imbina intr-un mod sanatos activitatile scolare cu antrenamentele, reusind sa obtina performante in ambele domenii. Se poate observa printre sportivii profesionisti ca acestia au o cultura generala, ca vorbesc despre strategii de joc intr-un discurs coerent si ca stapanesc limbi straine.
Nu este de mirare, intrucat sportul contribuie la dezvoltarea psihologica a copiilor. Sportul poate ajuta la consolidarea increderii in sine si in propriile abilitati. Copiii care practica sportul invata sa isi gestioneze emotiile si sa se concentreze asupra obiectivelor lor. Sportul poate fi o modalitate excelenta de a-i deprinde pe copii sa faca fata cu succes presiunii si stresului, atat in timpul competitiilor sportive, cat si in perioadele de examene.
Un cadru optim pentru dezvoltarea sociala
Sportul poate fi o modalitate excelenta de a-i invata pe copii sa interactioneze cu alti copii si cu adulti. Copiii care practica sportul au oportunitatea de a-si face noi prieteni si de a invata cum sa coopereze cu alte persoane in realizarea unor obiective. Sportul contribuie si la dezvoltarea abilitatilor de lider si de negociere, aspecte importante pentru viitorul lor in orice cariera. In echipa sau la antrenamente, cei mici invata sa isi respecte colegii, sa puna binele echipei mai presus de impulsurile egoiste si sa isi concentreze eforturile in realizarea scopului comun.
Importanta alegerii unui sport potrivit
Alegerea unui sport potrivit pentru copil este esentiala pentru succesul acestuia. Este important ca parintele sa tina cont de interesele si aptitudinile copilului, precum si de varsta si nivelul de dezvoltare.
Fie ca este practicat pentru o viata sanatoasa si o dezvoltare armonioasa, fie ca se doreste si performanta si o cariera in acest domeniu, activitatile sportive trebuie sa fie o constanta in viata copilului. Parintele trebuie sa il orienteze catre un sport care sa ii faca placere, astfel incat sansele de a continua mai tarziu cu performanta sau cu mentinerea unui stil de viata activ si sanatos sa fie cat mai mari.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Andrei Erimia, Antrenor/Manager al Clubului de Liga a 2-a Progresul Spartac.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/459356694
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou