Fotbalul este un sport extrem popular in tara noastra si in intreaga lume, cu un numar impresionant de suporteri si jucatori de toate varstele. Atractia catre fotbal pare sa se transmita din tata in fiu, la fel si sustinerea echipelor de club favorite si nu este de mirare ca cei mici sunt interesati de practicarea sportului cu balonul rotund. Copiii incep sa joace fotbal din ce in ce mai devreme, se inscriu la cursuri si antrenamente, in scoli de fotbal sau cluburi, beneficiind de o serie de  efecte pozitive asupra dezvoltării fizice, psihologice și sociale. Practicat cu seriozitate si pasiune, fotbalul poate transforma copiii in mici campioni si ii poate ajuta sa-și dezvolte abilitatile in multe domenii ale vietii.

Ce inseamna mentalitatea de campion?

Mentalitatea de campion este un concept care se refera la un set de atitudini si comportamente pe care le au persoanele care reusesc sa atinga obiective importante si sa devina lideri in domeniul lor de activitate. Aceasta mentalitate este adesea asociata cu sportivii de performanta, care isi doresc sa devina campioni in sportul pe care il practica. Cu toate acestea, mentalitatea de campion poate fi aplicata in orice domeniu al vietii, de la afaceri si leadership la educatie si dezvoltare personala.

Fotbalul este unul dintre sporturile care dezvolta mentalitatea de campion a copiilor si a tinerilor care il practica. Atat antrenorii, cat si tinerii sportivi stiu clar, de la inceput care sunt obiectivele pe termen scurt, mediu si lung. Spre exemplu, se propun obiective care pot incepe cu imbunatatirea vitezei la alergare, a abilitatilor de dribling, cresterea eficientei loviturilor pe poarta, apoi castigarea unui meci si pana la calificari, castigarea de campionate si urcarea echipei intr-o liga superioara.

Obiectivele sunt urmarite pas cu pas, cu ambitie si perseverenta, copiii invatand sa insiste, sa nu renunte, sa isi asume esecuri si critici, sa le depasesca si sa priceapa ca rezultatele depind de implicare, de pasiune, de munca si efort. Satisfactiile nu vor intarzia sa apara in fotbal, de la aprecierile colegilor si ale antrenorului, la inscrierea fiecarui gol, la rezultatul bun al unui meci, calificari si dobandirea primei pozitii intr-o competitie, aceea de campion.

Desi, din afara, fotbalul se poate percepe ca fiind un sport in care jucatorii pot deveni vedete, mentalitatea de campion imprima totodata modestie, spirit de echipa, capacitate de a-ti reprima propriile impulsuri egoiste pentru binele echipei, fair play si puterea de a depasi momentele dificile ale infrangerilor. Fotbalistii celebri sunt in primul rand modele de comportament si exemple pozitive de povesti de succes despre depasirea propriei conditii, despre realizari obtinute prin munca si pasiune.

Conditie fizica de invidiat si minte sanatoasa

Fotbalul este un sport care implica o combinatie de abilitati fizice, cum ar fi puterea, viteza, agilitatea, coordonarea si echilibrul, pe care copiii le pot avea in mod natural din nastere si pe care si le vor dezvolta la antrenamente, dobandind o forma fizica de invidiat si o sanatate robusta.  Fotbalul contribuie si la dezvoltarea abilitatilor motorii fine si a reflexelor, ceea ce poate fi util in multe alte activitati.

Sportul rege ii ajuta pe copii sa isi disciplineze mintea, sa se contrezeze, sa fie atenti in timpul jocului, sa observe ce se intampla in jurul lor, sa poata elabora strategii de atingere a obiectivelor in teren, in timpul unui meci, imbunatatind in acelasi timp capacitatea de a lua rapid decizii, prin coordonarea cu ceilalti membri ai echipei. Comunicarea este deosebit de importanta intr-o echipa de fotbal, iar antrenamentele, meciurile si competitiile contribuie la dezvoltarea de relatii interpersonale, de prietenii si ofera numeroase prilejuri de interactiune sociala in diverse contexte.

Dezvoltandu-le copiilor o mentalitate de campion, imprimandu-le disciplina si perseverenta in atingerea obiectivelor, capacitatea de decizie, cresterea increderii in fortele proprii, spiritul de echipa, puterea de adaptare la schimbare si de a depasi obstacolele, fotbalul ii poate pregati pe cei mici pentru viata, indiferent ca vor deveni fotbalisti profesionisti, sportivi amatori sau ca vor imbratisa o cariera in alte domenii de activitate.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Andrei Erimia, Antrenor/Manager al Clubului de Liga a 2-a Progresul Spartac.

 

fotbal club copii

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/281925479