Parintii trebuie sa ii incurajeze pe cei mici sa participe la activitati sportive pentru a se mentine in forma si pentru a se dezvolta armonios, atat pe plan fizic, cat si pe plan emotional. Fotbalul este unul dintre cele mai populare sporturi, inclusiv pentru copii, iar beneficiile practicarii acestui sport inca din copilarie se reflecta in personalitatea si mentalitatea jucatorului pe termen lung.

De la dezvoltarea abilitatilor sociale si cresterea increderii in sine, pana la intelegerea importantei lucrului in echipa, valorile pe care un copil le dobandeste practicand fotbalul se transfera si in contextele de zi cu zi. Fotbalul este un sport organizat, deoarece exista un set de reguli, un arbitru care se asigura de respectarea acestora si doua echipe care isi doresc sa castige. Astfel de activitati ii ajuta pe copii sa devina responsabili inca de mici, sa inteleaga conceptul de disciplina si fair-play.

Acest articol prezinta cateva dintre beneficiile pe termen lung ale fotbalului pentru copii, cum ar fi valorile pe care cei mici le dobandesc in timpul antrenamentelor si modul in care se vor reflecta in personalitatea lor mai tarziu.

Victorie, esec si progres – concepte pe care copilul le invata practicand fotbal

Pe langa beneficiile incontestabile pe plan fizic, fotbalul este un sport prin care copii invata si inteleg trei situatii sau  concepte pe care le vor intalni pe tot parcursul vietii, anume victoria, esecul si progresul. Fiecare dintre ele vine cu o lectie importanta.

De exemplu, castigarea unui meci ii aduce copilului satisfactie si entuziasm, iar pe termen lung ii demonstreaza ca eforturile si perseverenta il ajuta sa obtina rezultatele dorite, nu numai la fotbal, ci si in viata de zi cu zi. Sarbatorirea victoriei este la fel de importanta precum acceptarea infrangerii, care ii poate demoraliza uneori pe cei mici. Pe parcurs insa, ei vor invata sa transforme esecul intr-o sursa de motivatie si sa dobandeasca o atitudine de rezilienta in fata infrangerii. In sport si nu numai, dezamagirile ii fac deseori pe oameni sa aprecieze mai mult succesul si sa lucreze din greu pentru a atinge performanta.

Daca sunt pasionati de fotbal, copiii isi vor dori sa devina tot mai buni. Pentru a reusi, trebuie sa isi evalueze abilitatile, sa vada care sunt obstacolele ce stau in calea progresului, sa fie motivati si sa isi imbunatateaca abordarea. Sprijinul antrenorului poate face diferenta in aceste circumstante, el fiind cel care observa progresul copilului si care il sustine in permanenta.  

Fotbalul este o sursa de invatare si intelegere a unor valori importante

Inainte de toate, fotbalul este un sport care contribuie activ la dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale copilului. Fiecare echipa lupta pentru un obiectiv comun, ceea ce inseamna ca participantii trebuie sa comunice, sa interactioneze si sa coopereze, lucruri care se intampla de la sine atunci cand activitatea este una competitiva. De aici rezulta si intelegerea importantei de a lucra in echipa. Pentru a obtine victoria, fiecare membru din echipa trebuie sa isi cunoasca responsabilitatea si sa coopereze cu ceilalti, interactionand chiar si prin comunicarea non-verbala.

In timpul meciurilor si antrenamentelor de fotbal, copiii invata cat de importanta este disciplina. Pentru a reusi, acestia trebuie sa respecte reguli, sa urmeze indicatiile antrenorului, sa inteleaga si sa accepte deciziile coechipierilor si sa actioneze in conformitate cu acestea. Comportamentele neadecvate sunt penalizate, ceea ce le arata copiilor ca trebuie sa fie respectuosi atat pe teren, cat si in afara sa.

Pe teren, jucatorii de fotbal sunt pusi in fata unor provocari pe care trebuie sa le gestioneze instant, pentru ca orice miscare poate face diferenta. Copiii invata sa fie creativi, sa vina rapid cu solutii la unele probleme si sa isi puna in valoare cele mai bune tehnici. Acestia au ocazia sa isi puna creativitatea in joc prin luarea unor decizii pe moment, cum ar fi schimbarea directiei de alergare sau executarea unei pase neasteptate. Pe termen lung, copiii vor face mai usor fata situatiilor stresante, in care trebuie sa ia decizii sub presiune sau sa gaseasca rapid solutii.

Abilitatea de a lucra in echipa, disciplina si perseverenta sunt doar cateva dintre valorile pe care jocul de fotbal le promoveaza. Copiii vor deveni mai responsabili si toate lucrurile pe care le invata in timpul antrenamentelor si meciurilor se reflecta in comportamentul zilnic, fotbalul invatandu-i pe cei mici lectii despre motivatie, cooperare si performanta intr-un cadru distractiv, din care nu lipseste competitia.  

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Andrei Erimia, Antrenor/Manager al Clubului de Liga a 2-a Progresul Spartac.

 

club copii fotbal

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/257462589