Afectiunea comuna care, potrivit unor statistici, afecteaza una din sapte femei dupa nastere, depresia postpartum este o problema serioasa de sanatate mentala si emotionala, caruia trebuie sa i se acorde atentie, astfel incat proaspata mamica sa isi recapete bucuria de a trai si sa isi creasca bebelusul in cele mai bune conditii de ingrijire si afectiune. Venirea pe lume a unui copil este un moment emotionant si plin de satisfactie pentru multi parinti, dar poate fi, totodata, o perioada solicitanta de schimbare si provocari, pe masura ce se adapteaza la noile responsabilitati, la schimbari hormonale si modificari ale stilului de viata. Depresia postpartum poate afecta atat mamele, cat si tatii, avand implicatii negative asupra sanatatii lor si asupra relatiilor cu copilul si cu partenerul de viata.
Daca nasterea propriului copil nu iti aduce bucurie si iti este tot mai greu sa iti indeplinesti responsabilitatile de parinte, cere ajutorul celor dragi sau mergi direct la un specialist. De asemenea, daca ai cea mai mica banuiala ca o persoana din anturajul tau sufera de depresie postpartum, cu delicatete incearca sa ii fii alaturi si sa discuti cu ea despre ce simte. În acest articol, vor fi abordate simptomele depresiei postpartum si cum poti recunoaște si gestiona aceasta afectiune, pe cat de frecventa, pe atat de suparatoare.
Ce este depresia postpartum?
Depresia postpartum este o afectiune de sanatate mentala care apare la femei dupa nastere. Acesta se poate dezvolta in primele saptamani sau luni dupa nastere si poate fi cauzata de schimbarile hormonale prin care trece organismul femeii, de stresul si anxietatea legate de ingrijirea unui copil nou-nascut, de lipsa de somn si de schimbarea, radicala de multe ori, a vietii sociale si profesionale. Desi orice femeie poate suferi de depresie postpartum, sunt mai susceptibile persoanele care au avut in trecut probleme de sanatate mentala sau care au o istorie familiala de depresie sau tulburare bipolara.
Simptomele depresiei postpartum
Desigur ca viata de proaspat parinte este plina de provocari si responsabilitati noi si nimeni nu se asteapta ca totul sa fie roz, insa daca starile de tristete, anxietate, iritabilitate se generalizeaza si sunt insotite de pierderea interesului in activitati care in mod normal provocau placere, de sentimente de vinovatie, epuizare, probleme cu somnul, probleme cu concentrarea, schimbări in apetit si dorinta de a se retrage din relatiile sociale, este foarte posibil sa fie simptomele unei depresii postpartum. Aceste simptome pot dura de la cateva saptamani la cateva luni sau pana la un an si pot interfera cu capacitatea parintelui de a se bucura de viata de zi cu zi si de a ingriji copilul.
Depresia postpartum la mamici
Depresia postpartum este o afectiune comuna la mamele care tocmai au nascut si poate fi cauzata de o varietate de factori, cum ar fi schimbarile hormonale, stresul si anxietatea asociate cu responsabilitatea ingrijirii unui bebelus lipsit de aparare, care depinde in totalitate de parinte, deficitul de somn si schimbarea stilului de viata. Mamele care s-au avut confruntat cu depresie sau anxietate in trecut sau care au in familie persoane care sufera de tulburari de sanatate mentala sunt mai predispuse la dezvoltarea depresiei postpartum.
Este important sa recunosti simptomele si sa cauti ajutor daca te simti afectata. In unele cazuri, daca depresia nu este tratata la timp, ea se adanceste, ducand la aparitia de ganduri si trairi negative fata de propria persoana sau fata de copil sau chiar la intentii sinucigase.
Depresia postpartum la tatici
Depresia postpartum poate afecta si tatii, fiind mai frecventa decat se crede si in randul acestora. Si barbatii pot experimenta schimbari hormonale, stres, anxietate ca proaspat parinte, la care se pot adauga schimbarile prin care trece mama si modul in care se raporteaza ea acum la partenerul de cuplu. Aceleasi stari de tristete, teama, neliniste, retragere din viata sociala si pierderea bucuriei resimtite anterior pentru unele activitati ii pot afecta in egala masura si pe tatici. Nimeni nu mai crede in mitul barbatului puternic si indestructibil si tatal care sufera depresie postpartum trebuie sa ceara ajutor, pentru a evita consecinte pe termen lung asupra starii sale de sanatate, asupra relatiei cu copilul si cu partenera de cuplu.
Rolul rudelor si al prietenilor
Vizita la o familie cu un nou-nascut nu trebuie sa fie doar un ritual social de protocol. Mai mult decat un buchet de flori sau un dar pentru bebelus, conteaza sprijinul moral pentru proaspetii parinti, disponibilitatea de a-i ajuta cu un sfat, cu o ureche pregatita sa le asculte greutatile si chiar cu posibilitatea de a-i inlocui pentru scurte perioada de timp la efectuarea sarcinilor legate de ingrijirea copilului. Ca apropiat al unei astfel de familii, este foarte important sa observi starea de spirit a mamei sau a tatalui si sa intervii daca ai remarcat simptomele unei depresii postpartum.
Depresia se vindeca
Depresia postpartum este o afectiune tratabila si majoritatea persoanelor afectate se recupereaza complet cu ajutorul adecvat. Tratamentul poate include terapie individuala sau de grup, medicamente, schimbari in stilul de viata, cum ar fi exercitiile fizice regulate, incurajarea unui somn suficient si a unei diete sanatoase. In cazuri severe sau atunci cand tratamentele traditionale nu sunt eficiente, poate fi recomandata spitalizarea. Rudele si prietenii pot fi o sursa valoroasa de sprijin si ajutor, contribuind la depistarea afectiunii, la sustinerea morala a parintilor afectati de depresie, precum si la motivarea acestora de a apela la ajutor specializat si de a pune in aplicare tratamentul si indicatiile medicului curant sau ale terapeutului.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, psiholog principal in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/147278930
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou