Fotbalul este unul dintre cele indragite sporturi in Romania si generatii intregi de copii au admirat performantele echipelor de club si ale echipei nationale, alegandu-si idolii din randul fotbalistilor. Chiar daca tara noastra nu a mai inregistrat succese in competitiile internationale, fotbalul continua sa exercite o atractie deosebita asupra tinerilor prin nume ca Messi, Neymar, Ronaldo sau romanul Ianis Hagi, fiul marelui fotbalist Gheorghe Hagi. Baietii si chiar unele fete par sa aiba fotbalul in sange si jocul cu mingea este o distractie de la cele mai fragede varste. Cei care manifesta inclinatii sau macar interes pentru fotbal pot fi inscrisi de parinti la antrenamente sau chiar in cluburi sportive. Este firesc ca acestea sa aiba anumite cerinte in selectia noilor membri, iar varsta minima poate fi una dintre conditii.
Care este varsta minima de la care copii pot fi acceptati intr-un club de fotbal?
Majoritatea cluburilor de fotbal accepta copii de la varsta de 5 sau 6 ani. Insa, varsta minima poate varia in functie de club si de nivelul de pregatire necesar. Unele cluburi pot accepta copii mai mici de 5 ani, dar, in general, copiii mai mici de 4 ani nu sunt pregatiti fizic si emotional sa inceapa sa joace fotbal intr-un club.
Un aspect important de mentionat este ca varsta minima nu este singurul factor de luat in considerare atunci cand parintii iau decizia de a-si inscrie copilul intr-un club de fotbal.
Pregatirea fizica si psihologica a copilului
Cand parintii se gandesc sa inscrie copilul intr-un club de fotbal, principala problema care se ridica este aceea a pregatirii fizice si psihologice a celui mic pentru acest demers care implica anumite responsabilitati pe care copilul trebuie sa si le asume, schimbarea ritmului de viata, a programului zilnic, o frecventa mai mare a antrenamentelor si probabil participarea la competitii sportive. Fotbalul poate fi un sport destul de solicitant fizic, iar copiii trebuie sa fie capabili sa faca fata efortului si sa fie dezvoltati corespunzator din punct de vedere al coordonarii si echilibrului.
Totodata, fotbalul poate fi o activitate care necesita o anumita capacitate de concentrare, abilitati de comunicare in cadrul echipei, precum si puterea de a rezista cu succes presiunii si stresului. Este important ca parintii sa se asigure ca cel mic este pregatit din punct de vedere psihologic pentru a face fata acestor cerinte.
Interesul copilului pentru fotbal
Multi adulti au propriile frustrari legate de lipsa posibilitatilor din propria copilarie si de neexplorarea unor oportunitati ivite atunci si isi transfera, in mod constient sau nu, visurile neimplinite asupra copiilor, delegandu-i pe acestia sa ajunga acolo unde ei nu au putut ajunge. Pe scurt, daca tatalui i-a placut fotbalul si avea inclinatii care nu au fost valorificate de proprii parinti, va fi inclinat sa isi inscrie copilul intr-un club de fotbal pentru a-i implini visul de a deveni fotbalist.
Visul, pasiunea, interesul si inclinatia trebuie sa fie si ale copilului, altfel inscrierea intr-un club de fotbal este ca o constructie fara temelie solida, existand sanse ca cel mic sa nu se implice, sa nu simta placere si distractie, ci doar munca si privatiuni, si sa abandoneze antrenamentele. Daca dorinta si interesul vin din partea copilului, sunt sanse in dezvoltarea unei cariere fotbalistice remarcabile.
Nivelul de pregatire al clubului
Un aspect esential la inscrierea copilului este nivelul de pregatire al clubului de fotbal. Unele cluburi sunt mai potrivite pentru copii incepatori in fotbal, in timp ce altele se adreseaza jucatorilor experimentati sau copiilor care doresc sa devina profesionisti.
Parintii trebuie sa se intereseze daca cei mici vor invata fotbal intr-un mediu sigur si motivant, de la antrenori calificati si experimentati in lucrul cu tinerii fotbalisti. Clubul ales trebuie sa respecte valorile si principiile sportului si sa promoveze fair-play-ul, disciplina si spiritul sportiv.
In multe academii de fotbal, nu exista o presiune initiala de a se integra instantaneu in sistemul echipei. Pana la varsta de 7-8 ani copiii invata sa joace in echipa, important fiind ca ei sa se dezvolte armonios, confortabil. Micutii sunt liberi sa bata mingea chiar si singuri, daca asta doresc. Copiii trebuie incurajati sa aleaga singuri momentul cand se simt pregatiti sa joace in echipa si sa lucreze cu antrenorul grupei.
Parintii isi pot inscrie copiii intr-un club de fotbal incepand cu varsta de 5 ani, in conditiile in care cei mici se dovedesc pregatiti fizic si psihic pentru antrenamente si viitoare competitii, daca isi doresc si manifesta interes pentru fotbal si daca standardele clubului corespund nivelului de pregatire al copilului.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Andrei Erimia, Antrenor/Manager al Clubului de Liga a 2-a Progresul Spartac.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/363799928
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou