Sarcina este o perioada in care viitoarele mamici trec prin foarte multe stari, de la fericire si entuziasm, la anxietate sau depresie. Depresia in sarcina sau depresia prenatala este o stare de spirit care se manifesta prin tristete, oboseala, insomnie, pierderea interesului fata de hobby-uri si chiar dificultatea de a simti o conexiune cu bebelusul.
Stresul, presiunea si nelinistea resimtite in timpul lunilor de sarcina pot duce la dezvoltarea depresiei, care este mai frecventa in cazul gravidelor care au probleme in cuplu, care nu au planuit sa ramana insarcinate, care nu au o situatie financiara stabila sau care au probleme de sanatate. Depresia poate sa apara atat la inceputul sarcinii, cand se produc inevitabil schimbari in stilul de viata, dar si spre final de sarcina, cand momentul nasterii se apropie.
Este vorba despre depresie atunci cand sentimentele de tristete persista pe o perioada mai lunga, moment in care femeia insarcinata are nevoie mai mult ca oricand de sprijinul persoanelor apropiate si de un tratament adecvat. Doar in acest fel gravida poate sa depaseasca dezechilibrul emotional si starile negative pe care le experimenteaza din cauza unor factori fizici, sociali sau emotionali.
Depresia la mamici in timpul sarcinii
Depresia la mamici in timpul sarcinii se poate manifesta prin diferite emotii si schimbari de comportament. In prima faza, femeia insarcinata trece printr-o schimbare a dispozitiei si simte o stare continua de tristete, lipsa de interes si anxietate. Nevoia de a plange foarte des, sentimentul de vinovatie, lipsa sperantei si indiferenta fata de sarcina sunt cateva dintre simptomele depresiei prenatale. Exista si cazuri mai grave, in care femeile insarcinate simt nevoia sa isi faca rau.
Atunci cand o gravida manifesta simptome de depresie prenatala, este indicat sa ceara ajutor de specialitate din partea unui psiholog sau psihoterapeut. Depresia prenatala nu trebuie lasata netratata, deoarece poate avea consecinte negative (cum ar fi scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare) care afecteaza inclusiv dezvoltarea normala a fatului. Este important ca viitoarea mamica sa aiba o relatie buna, de incredere, cu medicul de familie si/sau medicul ginecolog. Acestia ii pot raspunde la intrebari, asigurand-o despre starea sanatatii ei si a bebelusului.
Optiunile de tratament variaza de la o persoana la alta, in functie de simptome, principalele variante fiind:
Terapia cognitiv-comportamentala
Pentru a face fata emotiilor coplesitoare, femeia insarcinata trebuie sa vorbeasca despre sentimentele ei. Cu ajutorul unui specialist, aceasta isi poate intelege mai bine trairile, se va descoperi pe sine si va fi sprijinita sa identifice modalitati de rezolvare a preocuparilor. Prin terapie, viitoarea mama poate reusi sa isi gestioneze mai bine sentimentele, sa le identifice cauza si sa gaseasca moduri de a face fata stresului si anxietatii;
Tratament medicamentos
In combaterea depresiei, unele femei insarcinate pot avea nevoie si de medicamente. Tratamentul este prescris de un medic psihiatru in acest caz, care va recomanda antidepresive ce pot fi administrate in timpul sarcinii si/sau dupa nasterea copilului. De regula, se prescriu inhibitori selectivi ai recapatarii serotoninei, insa multe gravide prefera optiuni alternative de tratament;
Schimbari in stilul de viata si terapii alternative
Pentru a reduce simptomele depresiei, viitoarele mamici pot lua in calcul adoptarea unor schimbari in stilul de viata. O alimentatie echilibrata, sportul, meditatia si odihna pot ajuta la combaterea depresiei prenatale fara a se ajunge la medicamente antidepresive. De asemenea, exista si terapii alternative care pot fi combinate cu un stil de viata sanatos sau cu tratamentul recomandat de medic. Este vorba despre acupunctura si masaj, care le ajuta pe gravide sa se relaxeze si care amelioreaza unele dureri ce apar in timpul sarcinii.
Depresia la tatici inainte de nasterea copilului
Ambii parteneri pot dezvolta depresie in timpul perioadei prenatale, intrucat ambii parinti fac fata unor schimbari in stilul de viata si trebuie sa faca fata stresului. Viitorii tati se pot confrunta cu depresie din cauza lipsei de sprijin emotional, a schimbarilor in viata de familie, a asteptarilor pe care societatea le are de la acestia, a lipsei somnului, a presiunilor financiare sau a problemelor de ordin financiar.
Viitorii tatici pot experimenta iritabilitate, anxietate, lipsa poftei de mancare, sentimente de izolare, probleme cu somnul si tendinta de a se izola de familie, prieteni si chiar de partenera. Acestea sunt cateva semne ale depresiei, in prezenta carora barbatii pot solicita sfatul sau sprijinul unui specialist. Terapia poate fi o optiune buna pentru a se regasi pe sine si pentru a identifica modalitati de gestionare a sentimentelor negative.
Pentru a isi imbunatati starea de spirit si pentru a reusi sa ofere partenerei sprijin, viitori tatici pot include exercitii fizice regulate in rutina lor, precum si o alimentatie sanatoasa. Discutiile deschise cu partenera de viata, odihna adecvata si evitarea alcoolului si altor substante care pot agrava starea fizica si emotionala sunt cateva dintre solutiile de gestionare a depresiei inainte de nasterea copilului.
Importanta sprijinului moral din partea familiei si prietenilor
Atunci cand are parte de sprijin emotional din partea familiei, prietenilor si partenerului, o femeie insarcinata este mai putin expusa riscului de a dezvolta depresie in timpul sarcinii sau dupa nastere. Viitoarele mamici se pot simti izolate si coplesite in perioada sarcinii, motiv pentru care este esential sa aiba alaturi pe cineva in prezenta carora pot vorbi despre trairile negative pe care le experimenteaza si despre temerile provocate de sarcina sau de momentul nasterii.
Cei dragi trebuie sa se asigure ca femeia insarcinata are parte de sprijin fizic si emotional, ca mananca si se hidrateaza suficient, ca se simte confortabil, ca se odihneste si ca poate vorbi deschis despre sentimentele ei. Toate aceste actiuni si gesturi venite din partea familiei, prietenilor si partenerilor ii pot oferi gravidei sentimentul de incredere si siguranta.
Depresia in sarcina poate fi vindecata
Depresia in timpul sarcinii nu trebuie ignorata, deoarece poate sa afecteze grav calitatea vietii femeii insarcinate si intregii familii. Depresia poate fi prevenita, gestionata si vindecata cu sprijin moral din partea celor dragi si cu tratament adecvat. Solicitarea ajutorului este primul pas catre rezolvarea depresiei inainte de nastere, tot mai frecventa in randul gravidelor.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Daniela Peristeri, psiholog principal in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/91052997
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou