Numita si al patrulea trimestru de sarcina, perioada de nou-nascut este cea in care se consolideaza legatura emotionala dintre mama si copil, in care se naste o legatura suprasensibila in care mama poate intelege nevoile bebelusului pe care l-a purtat timp de trei trimestre in pantece si in apare si incepe sa se dezvolte inteligenta emotionala a celui mic. Procesele se realizeaza treptat in conditiile in care exista contact fizic al mamei cu nou-nascutul, astfel explicandu-se si nevoia resimtita de bebe de a fi tinut cat mai mult timp in brate, la sanul mamei. Se intelege de la sine ca nu este o perioada usoara pentru parinti, ca implica atat schimbari hormonale, cat si modificari substantiale ale stilului de viata al familiei.

Unele persoane trec mai usor peste ele, pentru altele sunt prilej de anxietate, de resimtire a privatiunilor sau de teama ca nu sunt capabili sa isi ingrijeasca bebelusul asa cum trebuie sau ca acestuia i se poate intampla ceva rau. Cand starea se generalizeaza, se asociaza cu tulburari de metabolism, lipsa poftei de mancare, insomnii, disparitia bucuriei in activitatile altadata efectuate cu placere sau incapacitatea de a se apropia emotional de copil, persoana se confrunta cu depresia postnatala sau depresia postpartum.

Pana nu apare bebelusul, noii parinti nu pot fi cu adevarat pregatiti, in ciuda faptului ca pare firesc sa fie astfel. Schimbarile sunt enorme, de la cele de statut, pana la cele privind responsabilitatile, trecand prin cele ale rutinei zilnice. Practic, nasterea este un eveniment brusc (chiar daca asteptat) la care se vor adapta, in timp, ambii parinti. Este cel mai important lucru de stiut, acela ca, desi se asteapta la oboseala, griji si frici, dimensiunea lor va fi data de realitate (intensitatea si frecventa grijilor si a fricilor).  Rutina noastra va fi total data peste cap si fiecare dintre noi se va adapta in felul si ritmul sau.

Potrivit Institutului American de Sanatate Mentala din SUA, una din sapte femei sufera de depresie postnatala. Din pacate frecventa acestei afectiuni nu o face mai putin grava sau demna de a fi luata in seama si de aceea este necesar sa stii cum o poti recunoaste si care sunt masurile care se impun. Citeste pana la capat acest articol pentru a afla cum sa faci fata schimbarilor din timpul celui de-al patrulea trimestru si cum sa eviti si sa tratezi depresia postpartum.

Depresia postpartum, o afectiune care afecteaza atat mama, cat si copilul

Depresia postpartum apare in timpul celui de-al patrulea trimestru al sarcinii sau dupa nastere si poate fi cauzata de o combinatie de factori biologici, psihologici si sociali. Depresia postnatala poate avea un impact semnificativ asupra vietii mamei si a copilului, intrucat afecteaza calitatea ingrijirii acordate bebelusului, legatura emotionala creata intre mama si acesta, precum si starea generala a celui mic. Instinctual si bazat strict pe inteligenta emotionala in comunicarea nevoilor sale, nou-nascutul are nevoie de atingere, de contactul prelungit piele pe piele, de mangaieri si glasul bland al fiintei care i-a dat viata.

Daca mama nu se simte bine fizic si emotional, nici bebelusul nu se va simti bine, devenind agitat, cu ritualurile de hranire, somn, plimbare sau baie afectate. La randul sau, un nou-nascut agitat o va solicita si mai mult pe mama, care se va afunda si mai mult in nesomn si epuizare, adancind depresia, ca intr-un cerc vicios.

Depresia postnatala afecteaza si tatii

Desi depresia postnatala este adesea asociata cu mamele, tatii pot fi, de asemenea, afectati. Schimbarile hormonale si stresul asociate cu noua responsabilitate de a fi parinte pot fi factori declansatori. Tatii pot prezenta simptome similare cu cele ale mamei, cum ar fi tristete, anxietate, iritabilitate, epuizare, probleme cu somnul si pierderea interesului in activitati care in mod normal le placeau. Este important ca proaspatul parinte sa isi recunoasca simptomele si sa caute ajutor pentru a evita consecintele negative pe termen lung asupra sanatatii lui mentale si asupra relatiei cu bebelusul si cu partenera.

Cum trebuie sa procedeze rudele si prietenii

A fi cu adevarat de ajutor unei familii cu un nou-nascut presupune multa empatie si atentie la nevoile parintilor. Nimeni nu vrea sfaturi nesolicitate despre cresterea bebelusilor, despre obiceurile „din vremea” celui care le furnizeaza sau critici legate de a pune sau nu caciula pe capul copilului, a-l scoate sau nu la plimbare in anumite momente ale zilei sau conditii de vreme.

Desi ajutorul familiei si al prietenilor este de dorit, adevarul este ca acest ajutor trebuie dat in forma in care are nevoie, realmente, parintele. Am auzit de multe ori de bunici care se ofera sa stea cu copilul pentru ca “mama sa-si faca treburile”, cand, in realitate, nevoia mamei era sa doarma cat dormea copilul, iar bunica sa gateasca sau sa faca alte activitati de care mamica nu era in stare. Si de aici sentimentul ca nimeni nu o ajuta, toata lumea se bucura de copil si pe ea o pun la cratita si aspirator. Deci, ajutorul trebuie dat asa cum are nevoie, nu asa cum credem noi. 

Rudelor si prietenilor le este recomandat sa fie atenti la schimbarile comportamentale si emotionale ale mamei sau ale taticului dupa nastere. Persoanele din anturajul proaspetilor parinti pot fi primele care observa semnele de depresie postnatala si pot ajuta la indrumarea parintilor spre sursele adecvate de ajutor si sprijin, cum ar fi un psihoterapeut sau un psihiatru. De asemenea, rudele si prietenii pot fi o sursa valoroasa de sprijin emotional si practic pentru parinti, oferindu-le o pauza de la ingrijirea copilului si ajutandu-i sa faca fata schimbarilor din viata lor. Cateva sarcini domestice, curatenie, gatit, cumparaturi pot fi de mare folos parintilor coplesiti de oboseala si responsabilitatile ingrijirii nou-nascutului.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de depresia postnatala

Exista multe lucruri pe care le poti face pentru a depasi depresia postnatala si a-ti imbunatati sanatatea mentala si bunastarea ca proaspat parinte. Primul pas este sa recunosti ca ai o problema si sa cauti ajutor din partea unui profesionist in sanatate mentală. Psihoterapia si medicamentele sunt doua optiuni comune de tratament pentru depresia postnatala.

De asemenea, este important sa iti aloci putin timp pentru tine, cu ajutorul celor apropiati, si sa gasesti modalitati de a te relaxa si a te ingriji. Poti face exercitii de respiratie sau de yoga, sa citesti o carte, sa meditezi sau sa te duci la o plimbare in aer liber. Este important sa iti asumi responsabilitatea pentru propria ta sanatate si sa nu iti fie frica sa ceri ajutor si sprijin.

Depresia postnatala poate fi o afectiune problematica pentru un proaspat parinte, insa trebuie sa stii ca persoanele care sufera de depresie pot accesa resurse si sprijin din partea rudelor si prietenilor si din partea unui specialist, pentru gestionarea simptomelor si imbunatatirea sanatatii mentale si a starii de spirit. Recunoasterea simptomelor si apelul la ajutor sunt primii pasi critici in aceasta lupta, in care sustinerea si incurajarea de catre rude si prieteni pot fi de nepretuit in perioada dificila a celui de-al patrulea trimestru de sarcina.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Daniela Peristeri, psiholog principal in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

 

depresia postnatala

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/136405937