Depresia este considerata una dintre bolile secolului, care, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afecteaza aproximativ 280 de milioane de oameni din intreaga lume, fiind mai frecventa cu 50% in randul femeilor decat al barbatilor.
Chiar daca persoanele care trec prin episoade de depresie au tendinta sa creada ca problema lor nu are scapare, specialistii le contrazic. In ziua de astazi exista numeroase optiuni de tratament, care trebuie adaptate de la persoana la persoana, dar pentru un tratament adecvat este nevoie de o vizita la psiholog sau psihiatru. Netratata, depresia poate cauza complicatii si poate chiar sa puna in pericol viata persoanei respective.
Ce este depresia si de ce apare
Tulburarea depresiva sau depresia este o boala frecventa si grava, care afecteaza modul in care o persoana gandeste si actioneaza. Afectiunea provoaca sentimente persistente de tristete si pierderea interesului pentru activitatile care candva au adus placere. Pentru unele dintre persoanele care sufera de depresie, aceasta poate duce la probleme fizice si emotionale variate si la reducerea capacitatii de functionare in sarcinile casnice, ingrijirea copiilor sau la locul de munca.
Depresia poate sa apara din mai multe motive, incluzand factorii sociali, genetici, biologici si psihologici. Persoanele care au trecut prin evenimente solicitante, din punct de vedere emotional, cum ar fi decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca sau alte situatii traumatizante sunt mai susceptibile in a dezvolta depresie.
De asemenea, depresia poate aparea in familii, pe cale genetica, dar si in cazul expunerii la factori de mediu nocivi: neglijare, violenta, abuz, saracie. Copiii, adolescentii si adultii care au o stima de sine scazuta si se lasa coplesiti de stres sunt mai predispusi la depresie.
Depresia la mamici si tatici
Depresia postnatala sau depresia postpartum se manifesta in primele zile dupa nasterea bebelusului, cand mama experimenteaza simptome precum: schimbari bruste de dispozitie, plans fara motiv, insomnie, iritabilitate, senzatia de epuizare, absenta placerii. In unele cazuri, aceasta trece in maximum o luna, dar in formele mai severe se poate extinde durata depresiei si poate aparea o forma extrema si rara a sa, psihoza postpartum.
Si taticii pot trece prin depresie postnatala, nu doar mamicile. Cercetari recente arata ca aproximativ 8-10% dintre barbatii care au devenit parinti se confrunta cu aceasta tulburare, iar daca partenerele lor au depresie postpartum, cresc sansele ca si ei sa fie afectati.
Diagnosticarea depresiei
Diagnosticul de depresie il poate pune un medic specialist psihiatru, dupa o evaluare amanuntita. In unele cazuri, se recomanda si un test de sange, pentru a exclude o problema a glandei tiroide sau o deficienta de vitamine.
Evaluarea medicului cuprinde identificarea simptomelor specifice: tristete persistenta, pierderea interesului si a placerii, modificari ale apetitului, insomnie sau somnolenta excesiva, pierderea energiei, dificultate in a ramane concentrat, sentimentul de vinovatie sau de lipsa de valoare, ganduri de moarte sau sinucidere, precum si explorarea istoricului medical si familial, astfel incat specialistul sa fie sigur de diagnostic si sa conceapa un plan de actiune cat mai eficient pentru pacientul sau.
Depresia se vindeca
Depresia este una dintre tulburarile mintale cele mai tratabile. Studiile arata ca intre 80% si 90% dintre persoanele care urmeaza un tratament pentru depresie raspund bine la acesta si aproape toate sesizeaza o ameliorare a simptomelor.
Tratamentul standard pentru depresie este alcatuit din terapie psihologica si medicamente specifice. In primul rand, se ia in considerare abordarea psihologica a depresiei, mai ales daca este o forma usoara. In cazurile moderate si severe se recomanda ca terapia psihologica sa fie insotita de medicamentele antidepresive.
Terapia psihologica in tratarea depresiei
Psihologul este un specialist care ajuta foarte mult pacientul in tratarea si vindecarea depresiei. Terapia psihologica o poate invata pe persoana aflata in depresie sa asimileze noi moduri de a gandi, de a reactiona la evenimentele care i se intampla si de a interactiona cu cei din jur, astfel incat sa-si schimbe gandurile si comportamentul pentru a raspunde pozitiv la provocarile de zi cu zi.
Tratamentele psihologice utilizate in cazul depresiei sunt: psihoterapia, terapia cognitiv-comportamentala, psihoterapie interpersonala si terapia de rezolvare a problemelor.
Psihologul merge mai departe de simptome si cauta cauzele care au dus la declansarea depresiei, fiind, astfel, o cale de abordare cu efecte pe termen lung, pentru ca odata identificat si anihilat factorul declansator, scade riscul ca un nou episod de depresie sa apara.
Tratamentul medicamentos
Depresia poate fi provocata de un dezechilibru produs la nivelul creierului, iar din acest motiv medicamentele antidepresive pot functiona foarte bine. Ele se recomanda in cazurile moderate si grave de depresie si contin inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), cum este fluoxetina.
Antidepresivele pot aduce o oarecare imbunatatire in primele doua saptamani de la utilizare, dar, in unele cazuri, beneficiile complete ale lor se remarca dupa trei luni. Pacientul va colabora indeaproape cu psihiatrul, astfel incat acesta sa-i diminueze sau sa-i mareasca doza de medicament sau chiar sa-l inlocuiasca, in functie de schimbarile pe care le remarca.
Rolul familiei si al prietenilor in procesul de vindecare
Familia si prietenii sunt foarte importanti in procesul de vindecare a pacientului cu depresie. Acestia trebuie sa se asigure ca persoana in cauza nu se izoleaza si o vor trata cu intelegere, empatie, grija. Apropiatii o vor asculta cu atentie, fara sa judece sau sa o intrerupa si isi vor manifesta disponibilitatea si ajutorul.
In cazul mamicilor sau al taticilor cu depresie, familia si prietenii ii pot ajuta sa indeplineasca unele dintre sarcinile casnice, cum ar fi gatitul sau cumparaturile, ajutandu-i astfel sa se odihneasca si sa regaseasca placerea unor activitati precum ascultarea unui podcast, urmarirea unui show tv, a unui film, cititul unei carti sau al unei plimbari in aer liber.
Daca treci prin depresie, nu te descuraja! Urmeaza planul alcatuit de specialist, mergi la psiholog si fa lucrurile care-ti plac! In curand, aceasta etapa dificila din viata ta va trece si vei constata ca ai invatat o lectie importanta despre tine si despre uimitoarea ta putere interioara!
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, psiholog principal in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/227441007
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou