Primul an de viata al unui copil este plin de momente magice si de schimbari spectaculoase. Dupa ce parintii se obisnuiesc cu noul program de viata, cu obiceiurile de somn si orarul meselor in primele luni de la nastere, provocarile continua sa curga pe masura ce copilul creste. Unul dintre cele mai importanti pasi in acest proces este reprezentat de diversificarea alimentatiei bebelusului, denumire sub care este cunoscuta etapa introducerii treptate a hranei solide in dieta micutului. Cel mai bun sfat care poate fi dat parintilor care incep diversificarea alimentatiei copilului este sa se inarmeze cu multa rabdare si sa respecte cateva reguli care vor face tranzitia catre hrana solida cat mai blanda si mai putin complicata.
Care este momentul potrivit pentru inceperea diversificarii?
Momentul optim pentru inceperea diversificarii depinde de fiecare bebelus in parte. In general, se recomanda ca bebelusul sa fie capabil sa isi sustina bine capul si sa poata sta in sezut chiar si cu sprijin. Dobandirea acestor abilitati are loc la majoritatea copiilor in jurul varstei de 6 luni. Tot atunci, bebelusii dezvolta o mai buna coordonare a ochilor, gurii si mainilor, putand sa apuce alimentele cu mana si sa le duca singuri la gura. Parintii pot observa in aceasta perioada ca cel mic incepe sa prezinte interes fata de mancare, mai ales cand ii vede pe adulti sau pe fratii mai mari consumand alimente.
Momentul corespunde si cu o dezvoltare corespunzatoare a sistemului digestiv, astfel incat sa poata procesa hrana solida si sa extraga din ea nutrientii, fara ca bebelusul sa fie afectat de indigestii, balonari sau dureri de burtica. Acestea nu sunt excluse, insa grija pentru dieta sa de inceput si pentru introducerea treptata a fiecarui nou element in alimentatie fac trecerea mai usoara.
Ce alimente se introduc prima data in dieta diversificata?
Nu exista o ordine stabilita pentru introducerea alimentelor solide, insa este important ca acestea sa fie adaptate varstei bebelusului si sa aiba o textura potrivita pentru a putea fi inghitite si digerate. In ceea ce priveste continutul lor nutritional, dieta trebuie sa contina alimente bogate in fier, pentru a evita aparitia anemiei.
Pentru a nu il scoate pe cel mic brusc dintr-o rutina matinala si pentru a nu tulbura somnul de noapte, diversificarea se incepe cu masa de pranz, iar in primele saptamani dupa introducerea primelor alimente solide, bebelusul va ramane in continuare cu aproximativ 4 mese de lapte pe zi.
Printre alimentele recomandate in aceasta perioada se numara:
- Fructe - para, mar, gutuie, piersica, nectarina, caisa, banana, portocala, pomelo, avocado, mango, clementina, proaspete, acolo unde se poate, fierte sau coapte, sub forma de suc sau piure;
- Legume - morcov, patrunjel radacina, pastarnac, telina, fasole verde, salata, spanac, dovlecel, dovleac placintar, conopida, cartof dulce, preparate termic;
- Carne - pui, vita, curcan, iepure sau, ulterior, peste;
- Ou – galbenus dupa 6 luni si intreg, de la varsta de un an;
- Lactate – branza calcica, branza de vaci, iaurt mai cremos, cu 4-10 % grasime;
- Cereale – la inceput fara gluten, cum ar fi oraz, ovaz, malai, apoi, de la 7 luni, si grau, secara sau alte cereale.
Cum arata meniul unui bebelus de 6-7 luni?
Asa cum am precizat anterior, la inceput bebelusul va ramane cu 4 mese de lapte plus masa de pranz – masa solida. La 6-7 luni, bebelusul va manca progresiv incepand cu 1-2 lingurita de preparat si se va creste treptat cantitatea, pentru acoperirea nevoilor de hrana. In meniul sau pot figura:
- Piure de morcov amestecat cu putin lapte matern sau lapte din formula;
- Piure de morcov si dovlecel in amestec cu galbenus de ou fiert;
- Piure din dovlecel, cartof dulce, in care se picura putin ulei de masline;
- Piure din conopida, cartof dulce si carne vita;
- Piure din morcov, conopida, fasole verde si carne pui.
Monitorizarea reactiiilor bebelusului la alimentele noi
In mod evident, bebelusul va intampina diversificarea cu nedumerire, curiozitate si chiar cu refuzuri repetate. In acest sens, parintii trebuie sa tina cont si de gusturile celui mic, alegand variante alternative de legume si fructe pentru inceperea diversificarii si combinatii diverse, pentru a asigura o alimentatie variata si echilibrata.
Pentru a putea monitoriza reactiile organismului bebelusului, intre alimentele noi introduse se lasa o pauza de cel putin 2 zile, astfel incat sa se poata identifica intotdeauna cauza alergiilor si intolerantelor fata de unele produse.
Dupa ce bebelusul se obisnuieste cu alimentele solide introduse in meniu, treptat se adauga si a doua si a treia masa solida, apoi gustari solide intre mese, pe masura ce creste. Nu este o regula stricta privind cantitatea de hrana solida, numarul de mese si varsta bebelusului, fiecare copil avand preferinte alimentare clare si un ritm propriu de dezvoltare.
Introducerea alimentelor solide in dieta bebelusului este un pas important si necesar pentru dezvoltarea lui. Diversificarea trebuie sa inceapa in momentul potrivit pentru bebelus, in acest sens parintii avand grija sa ii ofera alimente adaptate varstei si nevoilor lui de crestere. Diversificarea este primul pas catre insusirea unor obiceiuri alimentare sanatoase, printr-o dieta variata si echilibrata, care sa ii asigure necesarul de nutrienti si energie pentru o crestere armonioasa.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Flavia-Ioana Manole, Nutritionist Dietetician, MSc - Expert Nutrigenetica.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/214814903
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou