Pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa si armonioasa copilului, o viitoare mama trebuie sa cunoasca importanta legaturii emotionale pe care o creeaza cu bebelusul si ale carei baze se pun inainte ca acesta sa se nasca. Pregatirea pentru rolul de mama incepe cu mult inainte de ziua nasterii, iar multe mame isi dedica timpul liber din perioada sarcinii pentru a invata cat mai multe despre cresterea copilului.
Ca sa formeze o legatura emotionala stransa cu fatul, mamele incep devreme sa ii vorbeasca, sa ii cante sau chiar sa ii spuna povesti. Incepand cu saptamana 25 de sarcina, bebelusul incepe sa auda si chiar sa recunoasca vocea mamei, unele studii aratand ca ritmul cardiac al fatului creste atunci cand aude glasul acesteia.
Inainte ca bebelusul sa se nasca, mamele trebuie sa fie pregatite si din punct de vedere emotional. Copilul are nevoie sa creasca intr-un mediu sanatos, confortabil si sigur, dar mai ales un mediu propice dezvoltarii armonioase, in care emotiile si nevoile ii sunt intelese.
Crearea unei legaturi cu bebelusul inainte de nastere
Siguranta, consolarea si atasamentul – acestea sunt cateva dintre sentimentele pe care o mama le ofera copilului ei. Conexiunea dintre mama si copil este unica si se stabileste cu mult inainte ca acesta sa soseasca pe lume, pantecul mamei fiindu-i casa vreme de noua luni. Practic, bebelusul este o extensie a mamei in lunile de sarcina. Pentru a crea un atasament si o puternica legatura inca din aceasta perioada, mamele pot face mai multe lucruri:
- Conversatii, cantece si povesti
Fiecare mama are o experienta diferita in perioada de dinaintea nasterii, dar un lucru care le leaga pe toate femeile insarcinate este dragostea fata de bebelus, precum si dorinta de a il cunoaste cat mai repede. Pana in acel moment, mamele pot sa creeze o conexiune stransa cu fatul, mai ales ca acesta poate sa recunoasca vocea si devine mai alert atunci cand mama ii vorbeste.
Chiar daca se afla in burtica, bebelusul se va simti in siguranta sa auda vocea mamei, fiindu-i mai usor sa o recunoasca dupa nastere. Viitoarea mamica poate sa ii vorbeasca bebelusului, sa ii povesteasca detalii despre cum a fost ziua ei, sa ii citeasca povesti si mai ales, sa ii cante. Glasul melodios al mamei va fi recunoscut imediat de catre bebelus;
- Yoga si meditatie
Meditatia, miscarile usoare specifice yoga, stretching-ul sunt cateva activitati care pot sa contribuie la consolidarea relatiei dintre mama si fat. In timp ce mediteaza, mama isi poate tine mainile pe burta si trebuie sa se relaxeze, astfel incat sa se poata concentra in totalitate pe legatura dintre ea si bebelus;
- Timp impreuna cu familia
Nu doar mama trebuie sa vorbeasca cu bebelusul, ci si alte persoane dragi care ii vor fi aproape dupa ce se va naste. Dupa mama, urmatoarea voce pe care copilul o recunoaste este cea a tatalui, pe care il va recunoaste mai usor dupa nastere, desi nu este familiarizat cu conceptul de tata inca. Timpul petrecut in familie o poate ajuta pe mama sa se relaxeze, sa se simta mai putin anxioasa si pe bebelus sa se acomodeze cu mediul in care va creste.
Crearea unui atasament securizant dupa nasterea bebelusului
Unul dintre motivele pentru care mamele se informeaza despre cresterea copilului inainte ca acesta sa soseasca pe lume este dorinta de a il proteja si de a ii oferi toate resursele necesare pentru a creste frumos. Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le cunoasca o viitoare mama este acela ca modelul de atasament si felul in care relationeaza cu micutul in primii ani de viata il vor ghida pe tot parcursul vietii.
Pentru a consolida un atasament securizant (sigur) cu bebelusul, mamele trebuie sa ii inteleaga nevoile si sa ofere un raspuns adecvat. Comunicarea nonverbala este mijlocul prin care bebelusul isi manifesta nevoile si emotiile. El este capabil sa inteleaga emotiile mamei si sa le intepreteze ca raspuns la nevoile sale, manifestate prin plans sau ras.
Mama este cea mai importanta prezenta din viata unui bebelus, iar experientele pozitive si relationarea sanatoasa din primii ani de viata vor contribui la dezvoltarea armonioasa a copilului, la dezvoltarea abilitatilor de adaptare, a increderii in sine si a curiozitatii. Copilul se simte cel mai in siguranta atunci cand este in bratele mamei, iar un stil de atasament securizant il va ajuta sa se simta bine in jurul oamenilor atunci cand creste si sa aiba puternice abilitati sociale.
La baza, un atasament securizant inseamna ca bebelusul are incredere sa ii comunice mamei sentimentele si emotiile, fara a exista o bariera la nivel emotional. In viitor, persoanele cu atasament securizant vor reusi sa socializeze mai usor, sa fie independente si sa se simta confortabil intre oameni. Exista mai multe moduri prin care mama poate sa creeze un atasament sigur:
Apropiere fizica, imbratisare, contact piele-piele
Bratele mamei sunt cel mai confortabil loc, iar acolo bebelusul se simte protejat si reuseste sa se linisteasca. Contactul piele-piele il ajuta pe cel mic sa se simta mai calm si creeaza o legatura indestructibila intre acesta si cea care l-a purtat in pantece. Mangaierile si luatul in brate atunci cand plange sunt doua actiuni importante care ii arata bebelusului ca mama este langa el atat fizic, dar si emotional;
Contact vizual
Pentru a il ajuta sa ii citeasca emotiile si sa simta iubirea pe care i-o poarta, mama trebuie sa mentina un contact vizual cu bebelusul de fiecare data cand are ocazia: atunci cand ii da sa manance, cand ii schimba hainutele, cand se joaca etc.
Consolare
De fiecare data cand plange, bebelusul trebuie sa fie consolat. Acesta se va linisti vazand ca emotiile lui nu sunt ignorate si va capata usor un sentiment de siguranta, ceea ce il va ajuta sa se conecteze mai profund cu mama acestuia;
Pregatirea prenatala a mamei este un proces complex, in care aceasta se redescopera pe sine si intelege pas cu pas nevoile bebelusului, chiar inainte de a il cunoaste. Informatiile, sfaturile si ponturile despre cum sa creeze un stil de atasament securizant pentru bebelusul ei pot ajuta o viitoare mamica sa fie mai pregatita si mai increzatoare.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Andra Zaharia, Psihoterapeut integrativ in cadrul Hilio.com.
Sursa foto:
https://stock.adobe.com/ro/219307439
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou