SARCINA
Sarcina este un moment minunat pentru o femeie, dar poate fi, de asemenea, una dintre cele mai stresante si emoționante perioade din viața ei. Este important sa înțelegi cum funcționează corpul tău în timpul sarcinii și ce trebuie sa faci pentru a-ți menține sănătatea și pentru a te pregăti pentru naștere.
În primul rând, este important să te siguri că ai o dietă sănătoasă și echilibrată în timpul sarcinii. Corpul tău are nevoie de o cantitate suplimentara de substanțe nutritive pentru a susține creșterea și dezvoltarea fătului, prin urmare încearcă să mănânci alimente bogate în fier, calciu, acid folic și vitamina D.
Exercițiile fizice sunt, de asemenea, importante în timpul sarcinii. Nu numai că te vor ajuta să-ți menții sănătatea fizică, dar te vor putea ajuta să te pregătești pentru naștere. În general, medicii recomandă exerciții ușoare, precum mersul pe jos sau înotul. Este important să te consulți cu medicul tău înainte de a începe orice program de exerciții. De altfel, având în vedere cât de important este controlul prenatal, ar trebui să programezi vizite regulate la medic, atât pentru a monitoriza sănătatea fătului și pentru a detecta orice potențiale probleme, cât și pentru a discuta temerile și îngrijorările tale cu medicul. Este foarte important să te pregătești emoțional pentru naștere, iar medicul te poate ajuta să înțelegi ce simptom este normal în sarcină și nu te pune în pericol, și ce simptom reprezintă un motiv de îngrijorare. O monitorizare constantă te va ajuta sa preîntâmpini orice problema și te va ajuta, de asemenea, sa fii mai liniștită din punct de vedere emoțional.
Dar, hai să începem cu începutul.
Când se face testul de sarcină? Cum se face un test de sarcină?
Sarcina ar putea produce una sau mai multe transformări în organismul tău. Cel mai frecvent indiciu este întârzierea menstruației (amenoreea). La aproximativ două săptămâni după concepție, în urină va fi prezent hormonul specific sarcinii, HCG (Gonadotropina Corionică Umană). Dacă te-ai întrebat după cât timp se face testul de sarcină, de regulă medicul îți va recomanda să faci un test de sarcină la distanță de o săptămână după ce ai observat întârzierea ciclului menstrual. Testul de sarcină poate fi achiziționat de la farmacie, și daca te-ai întrebat cât costă un test de sarcină, află că prețul acestuia variază intre 10 lei și câteva zeci de lei. Marea majoritate a testelor funcționează după același principiu: aceste dispozitive au fie o banda, fie un orificiu absorbant în care poți picura urina, iar testul rapid va detecta prezența hormonului HCG. Prima urină de dimineața are cea mai mare concentrație de hormon, însă testele moderne au o mare acuratețe, astfel că după un rezultat pozitiv ar trebui să faci o programare la medicul ginecolog.
Simptome de sarcină
După cum spuneam mai sus, sarcina poate produce mai multe modificări în organismul tău, iar absența menstruației este cel mai frecvent primul indiciu. Totuși, dacă menstruațiile tale sunt de obicei neregulate, dacă ai stări de anxietate, ești foarte obosită, ești bolnavă sau supraponderală, s-ar putea ca acesta să nu fie un simptom sigur. De altfel, este posibil să ai o mică sângerare în perioada în care te aștepți să ai o menstruație, chiar și după ce ai rămas însărcinată. De asemenea, sânii se pot mări și s-ar putea întări, și ar putea apărea și ușoare mâncărimi. Venele de la suprafața sânilor ar putea deveni mai proeminente. Unele alimente ar putea avea gust foarte diferit față de cel normal și s-ar putea să simți repulsie față de unele dintre ele. Ai putea avea senzația de gust metalic în gură. Ai putea avea nevoia de a urina mai des, chiar dacă în cantitate mică. De asemenea, este probabil să devii foarte emotivă, iar acest lucru se datorează mai ales modificărilor hormonale.
Riscuri
Evită tutunul, alcoolul și orice medicament pe durata sarcinii, bineînțeles cu excepția celor recomandate de medic. Dacă urmezi un tratament pentru o boală cronică, spune-i acest lucru medicului tău, s-ar putea ca acesta să modifice cantitatea sau să înlocuiască tratamentul cu un altul. Spală bine fructele și legumele și evită grădinăritul. De asemenea, daca ai căței sau pisici, evită golirea tăvițelor, sau folosește mănuși de cauciuc și spală-te bine pe mâini după aceea. Fecalele animalelor precum și carnea crudă pot conține paraziți ce pot produce afecțiuni care să afecteze sănătatea fătului.
Sarcina extrauterină
Sarcina extrauterină, sau sarcina ectopică, este situația în care embrionul se plasează în afara uterului. O astfel de sarcină nu poate ajunge la termen, și este necesară intervenția medicului. Simptomele pot varia, însă sângerările vaginale abundente, în timpul sarcinii, însoțite de dureri ale pelvisului (abdomenului inferior), însoțite de eventuale amețeli reprezintă semnale ale unei urgențe și ar trebui să te duci imediat la medicul ginecolog. Dacă vei fi monitorizată frecvent de un medic în timpul sarcinii, vei afla imediat dacă te găsești într-o astfel de situație și vei putea evita, astfel, alte complicații.
Calculatorul de sarcină
Sarcina durează aproximativ 266 de zile, din momentul fecundării ovulului până la naștere. Foarte probabil, fecundarea a avut loc în timpul ovulației. În situația unui ciclu normal de 28 de zile, fecundarea are loc cu circa 14 zile înaintea apariției următoarei menstruații. Prin urmare, dacă vrei să-ți calculezi data aproximativă a nașterii, numără 280 de zile (adică 266 plus 14) din prima zi a ultimei menstruații. Trebuie știut că acest calcul nu este 100% acurat. Dacă ai mai auzit prietenele tale vorbind despre ”câte săptămâni are o sarcină”, durata media este de 40 de săptămâni, dar aceasta poate varia între 38 și 42 de săptămâni. Sigur, găsești un astfel de instrument de calcul prin internet, sau afli despre calcul discutând cu medicul tău ginecolog.
Validate your login
Intra in cont
Creează un cont nou