Imediat dupa nastere, femile fac fata unui val de sentimente care le poate coplesi. La fel ca in lunile de sarcina, acestea pot trece rapid de la entuziasm la anxietate si depresie. Depresia postpartum este o tulburare psihologica pe care orice mama o poate experimenta dupa momentul nasterii.

Simptomele specifice depresiei postpartum pot sa apara la cateva saptamani sau chiar luni dupa nastere. Senzatia permanenta de tristete, lipsa de interes pentru activitatile care provocau entuziasm in trecut, plansul frecvent, insomnia, modificari ale apetitului si lipsa de interes fata de copil sunt cateva dintre simptomele depresiei postpartum. Evenimentele stresante din viata sau problemele in familie pot favoriza dezvoltarea depresiei in perioada dupa sarcina.

Depresia postpartum la mamici

Depresia postpartum si baby blues sunt doua lucruri diferite. In primele saptamani dupa nastere, multe dintre femei se confrunta cu „baby blues”, care sunt sentimente de tristete si agitatie, care dispar insa dupa cateva saptamani. In unele cazuri, aceste sentimente se pot agrava si se transforma in depresie postpartum.

Baby blues se caracterizeaza prin schimbari bruste ale dispozitiei, iritabilitate, anxietate, pierderea apetitului, dificultati de a adormi si epuizare. In schimb, este vorba de depresie atunci cand mama are urmatoarele simptome:

  • Sentimente de tristete;
  • Lipsa de speranta;
  • Probleme cu somnul;
  • Dificultati de concentrare;
  • Schimbari ale apetitului;
  • Lipsa energiei;
  • Dezinteres fata de copil;
  • Episoade frecvente de plans;
  • Sentiment de vinovatie;
  • Tendinta de izolare;
  • Anxietate si atacuri de panica;
  • Ganduri negre (care pun in pericol mama sau bebelusul).

Depresia postpartum o afecteaza atat pe mama, cat si pe bebelus. Mama care sufera de depresie poate experimenta dificultati in stabilirea unei legaturi cu nou-nascutul, ceea ce poate duce in viitor la probleme comportamentale si intarzieri in dezvoltarea cognitiva. De aceea, femeile care se simt deprimate o perioada lunga dupa nastere trebuie sa isi anunte medicul, fara a se feri sa vorbeasca despre sentimentele lor.

In ceea ce priveste gestionarea depresiei postpartum, exista mai multe modalitati de a face fata acestei perioade delicate:

  1. Integrarea exercitiilor fizice in rutina zilnica

Daca si-au revenit din punct de vedere fizic dupa sarcina, proaspetele mamici pot lua in considerare exercitiile fizice ca modalitate de a isi imbunatati starea de spirit. Cu ajutorul medicului sau antrenorului, acestea pot beneficia de un program de exercitii potrivit nevoilor si obiectivelor personale.

Miscarea le poate face pe mamici sa se simta mult mai bine si sa se relaxeze, ca urmare a stimularii productiei de endorfine. Practicarea sportului in perioada de dupa nastere poate ajuta la cresterea nivelului de energie, la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea stresului. Nu toate mamicile au suficient timp sau conditia fizica necesara pentru antrenamente fitness lungi si intense, insa mersul pe jos si antrenamentele scurte pot face diferenta in reducerea simptomelor asociate depresiei postpartum. Chiar si plimbarile cu bebelusul pot fi benefice pentru starea de spirit;

  1. Activitati de ingrijire personala si timp pentru sine

Dupa nastere, mamelor le este tot mai greu sa gaseasca timp pentru ele. Acestea se concentreaza pe bebelus, pe confortul si bunastarea lor, renuntand la activitatile si obiceiurile de ingrijire personala. Din cand in cand, mai ales daca se simt coplesite si deprimate, este important sa isi aloce timp pentru ele si sa iasa la o plimbare, sa se odihneasca, sa vada un film sau sa iasa cu prietenele, lasand bebelusul in grija cuiva de incredere.

Meditatia, sesiunile de yoga si masajul se pot dovedi a fi eficiente in gestionarea simptomelor depresiei postpartum. Aceste activitati permit mamelor sa se relaxeze, relaxarea avand un rol esential in combaterea depresiei dupa nastere;

  1. Solicitarea si acceptarea sprijinului moral

Multe dintre mamicile care se confrunta cu depresie postpartum evita sa vorbeasca despre sentimentele care le coplesesc, deoarece se simt vinovate si prefera sa nu se deschida in fata familiei sau prietenilor. Ele trebuie sa stie ca depresia este frecventa in randul femeilor atunci cand devin mame, iar sprijinul emotional din partea celor dragi cantareste semnificativ in procesul de combatere a acestei probleme.

Atunci cand se simt singure, lipsite de speranta sau depasite, este important sa ceara si sa accepte sprijinul moral din partea celor care o inconjoara. Partenerul, parintii, prietenii, colegii de serviciu si alte mame care au trecut prin aceasta etapa sunt cei in masura sa ofere unei proaspete mamici sprijinul moral si emotional de care are nevoie;

  1. Mentinerea unei diete echilibrate

O alimentatie sanatoasa si echilibrata contribuie la obtinerea unei stari de spirit mai bune, facand parte din eforturile de combatere a depresiei postpartum. Alimentele nutritive, gustarile sanatoase si cresterea consumului de acizi grasi Omega-3 pot avea un impact pozitiv in cazul femeilor care se confrunta cu depresie dupa sarcina.

Depresia postpartum la tatici

Desi poate parea neobisnuit, si barbatii se pot confrunta cu depresie postpartum. Studiile arata ca 1 din 10 barbati se confrunta cu aceasta problema. Stresul, schimbarile bruste, epuizarea si anxietatea sunt comune atat la femeile cat si la barbatii care au devenit parinti, astfel ca depresia postpartum este posibila in randul ambelor sexe.

La barbati, depresia postpartum se poate manifesta prin:

  • Furie si comportament violent;
  • Stari de tristete;
  • Tendinta de izolare si retragere;
  • Lipsa de motivatie sau munca fara oprire;
  • Iritabilitate;
  • Frustrare;
  • Comportament impulsiv;
  • Dificultati de concentrare;
  • Pierderea interesului pentru unele activitati (cum ar fi pentru hobby-uri);
  • Insomnie;
  • Consumul a diferite substante.

Responsabilitatea fata partenera si copil, presiunile din societate si sentimentul de neputinta fata de partenera care se confrunta cu depresie postpartum pot sa favorizeze aparitia acestei probleme si la proaspetii tatici. Ca sa gestioneze depresia postpartum, barbatii trebuie sa vorbeasca despre sentimentele lor, sa se odihneasca, sa aiba o dieta echilibrata si sa faca sport. De asemenea, e important sa stea departe de activitati care le inrautatesc starea si care le ofera un refugiu temporar, cum ar fi alcoolul sau alte comportamente impulsive.

Depresia postpartum se vindeca

Depresia postpartum poate fi gestionata mai usor si ulterior vindecata daca persoana afectata face cateva schimbari in stilul de viata si accepta ajutorul celor dragi. Ambii parteneri se pot confrunta cu depresie din cauza unor factori biologici, fizici si emotionali, motiv pentru care nu trebuie sa se invinovateasca si sa apeleze la consiliere atunci cand se simt depasiti.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul oferit de Razvan Peristeri, psiholog principal in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

 

depresia postportum

 

Sursa foto:

https://stock.adobe.com/ro/319591873